
English description below.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) ve Body Vulnerability Movement (BoMoVu) dayanışma iş birliği kapsamında gerçekleştireceğimiz WenDo Psikolojik Özsavunma atölyelerine katılım çağrısı:
WenDo atölye serisi “ReROOT: Yeni Gelen Göçmenlerin Kentsel Uyum Süreçlerinde Varış Altyapıları” adlı AB UFUK 2020 araştırma projesi kapsamında yapılmaktadır. Proje, Sabancı Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Avrupa’daki dokuz üniversite ile ortaklaşa yürütülüyor. Bu proje kapsamında, Türkiye’de İstanbul’un Fatih ilçesinde saha araştırmaları yürüttük. Görüşmecilerimizin tecrübesine dayanarak yaptığımız araştırma özellikle kente yeni gelen göçmen kadınların cinsiyete dayalı şiddet türlerini sık sık tecrübe ettiklerini ortaya koydu. Bu ihtiyaca yönelik Wendo şiddetten korunma ve psikolojik özsavunma atölyelerini hem göçmen kadınlara hem göç alanında çalışan kadınlara sunmayı amaçlıyoruz.
Atölyenin amacı:
Kadınların özgüvenlerinin artması, güçlerinin farkına varmaları, sınır koymayı ve hayır demeyi öğrenmeleri, kendilerini her türlü şiddetten etkili bir şekilde korumaları.
Yöntem:
Canlandırma teknikleri, hazırcevaplık çalışmaları, beden dili ve sesi etkili kullanma yöntemleri ve kolay öğrenilen dövüş sporu teknikleri kullanılarak hem psikolojik şiddeti hem fiziksel şiddeti henüz başlangıç aşamasındayken, tehlikeli bir boyuta ulaşmadan sakin kalarak önleme becerisi kazandırılması. Kadınların hayat boyu duydukları “yapamazsın, sen zayıfsın” gibi ifadelerin kendi gerçekliklerine uymadığını deneyimleyerek, yukarıda belirtilen alıştırmalar yoluyla öğrenirler. Duygularına güvenmek ve ne yapmaları gerektiğinin ön görmenin yanı sıra kendilerini nasıl koruyabileceklerini öğrenirler. Ayrıca alıştırmalarda kadın dayanışmasının güçlendirici etkisini deneyimlerler ve yaşadıklarıyla yalnız olmadıklarını görürler. Çalışmalarda onlar için kurulmuş bu güvenli alanda iyi zaman geçirmeleri ve iyi olma hallerine katkıda bulunmak önceliklidir. Atölye süresi: 5 saat
Katılım şartları: Atölyelere katılım 12 kişi ile sınırlı olup, her etnik grup ve ırka mensup, her cinsel yönelime sahip, her yaş grubundan kadının katılımına açıktır. Herhangi bir spor geçmişi ya da becerisi aranmaz. Özel kıyafetlere gerek yoktur. Katılım ücretsizdir. Atölye sırasında çay, kahve, kurabiye ikramlarımız olacaktır.
Katılmak için linkteki formu doldurmanı
Düzenleyen: Marhabo Saparova (SU Gender)
Eğitim veren: Yıldız Koca (BoMoVu)
Soru ve önerileriniz için marhabo.saparova@sabanciuniv.edu email atabilirsiniz.
Open Call for Participation:
The series of WenDo self-defense trainings are organized as a result of SU Gender – BoMoVu collaboration under the EU Horizon2020 project titled ReROOT: Arrival Infrastructures as Sites of Integration for the Newcomers (2021-2024) (https://rerootproject.eu). The ethnographic research conducted in three localities of Istanbul (Aksaray, Laleli, Kumkapi) that serve as arrival hubs for migrant newcomers has revealed the prevailing sex and gender-based violence experienced by (migrant) women newcomers, as well as long
term residents. Many newcomer women participants shared their experiences of being exposed to verbal and/or physical sexual harassment. To address this problem, we would like to offer self-defense training workshops for migrant women and women working in migration organizations.
The trainings aim to provide participants with knowledge and skills to safeguard themselves against gender and sex-based violence and empower women through building a connection among each other over the shared experience of violence.
Objectives:
❖ To disseminate knowledge about the different types of violence against women and young girls. ❖ To provide knowledge about the different methods for self-protection that can be practiced in situations where one encounters violence.
❖ To showcase and give a demo of different self-defense techniques.
Learning Outcomes:
❖ The participants learn about the different kinds of violence faced by women in any place, including at home.
❖ The participants learn different self-protection tips on how to avoid/defend against a potential harasser/attacker when subjected to different types of abuse, and violence.
Participation in training:
❖ anyone who identifies as a woman regardless of sex, age, nationality, ethnicity, and sexuality etc. is invited to fill out the form in the link below.
What to bring:
❖ wear comfortable clothes and shoes,
❖ inform the convener and or trainers about the special needs etc.,
❖ water and snacks will be provided during the training.
Duration: 5 hours
Convener: Marhabo Saparova (SU Gender)
Trainer: Yıldız Koca (BoMoVu)
For queries and comments, please send an email to marhabo.saparova@sabanciuniv.edu